教員紹介

細川 敬三 (ほそかわ けいぞう) 教授

画像:田細川敬三

【 受験生へのメッセージ 】

食に関する情報がさまざまなところから発信されています。これらの情報を正しく判断し、消費者に伝えることが重要になってきています。食が多様化している今こそ栄養士の役割が求められています。皆が健康で豊かな食生活をおくれるようにサポートができる栄養士を目指しましょう。

担当科目

  • 食品学総論、食品学各論、食品学実験I・II、基礎演習I・II
  • ゼミナール
    米粉を主原料としたアレルゲン(特定原材料7品目)を含まないクッキーの開発。
    原材料の特性を理解し、美味しくするためにどのような工夫が必要になるのかを官能評価と物性測定から考える。

学歴(取得学位)

  • 北海道大学 農学研究科農芸化学科修士課程 修了
  • 千葉大学 博士(農学)(1996年)

研究分野

食品科学 薬用植物学

研究テーマ

(1)グルテンフリー食品に関する研究

(2)植物に含まれる機能性成分に関する研究

研究業績

 

区分

著書・学術論文等の名称

単著
/共著

発行所、発表雑誌等の名称

発行又は

発表年

論文(査読あり)

Curcuma zedoaria 50% methanol extracts increase adiponectin secretion by enhancing PPARγ mRNA expression in 3T3-L1 cells

共著

Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 86(9), 1295-1299

2022

論文(査読あり)

Properties of ripe banana flour and application to gluten-free breadmaking.

共著

Journal of Food Processing and Preservation, 44(10),e14789

2020

論文(査読あり)

Isolation and identification of compounds with dioxin-induced AhR transformation inhibitory activity from the leaves of Mallotus japonicus (Thunb.) Muell. Arg.

共著

Journal of Medicinal Plants Research,13(8),167-172

2019

論文(査読あり)

Fermentation-induced changes in antioxidant activities and oxidative DNA damage protection of melinjo (Gnetum gnemon) flour.

共著

Journal of Food Biochemistry, 41(4),e12382

2017

論文(査読あり)

我が国で製造される手延素麵の産地間の違いについて

共著

伝統食品の研究,44,39-45

2017

論文(査読あり)

Free radical scavenging activity and DNA damage protective effect of melinjo (Gnetum gnemon L.)

共著

Journal of Medicinal Plants Research, 7(32),2399-2406

2013

論文(査読あり)

Antagonistic effect of the Ainu-selected traditional beneficial plants on the transformation of an aryl hydrocarbon receptor.

共著

Journal of Food Science, 77(4),C420-C429

2012

論文(査読あり)

Isolation and characterization of antioxidant protein fractions from Melinjo (Gnetum gnemon) Seeds.

共著

Journal of Agricultural Food Chemistry, 59(10),5648-5656

2011

論文(査読あり)

Highly oxygenated monoterpene acylglucosides from Spiraea cantoniensis.

共著

Journal of Natural Products, 73(5),814-817

2010

論文(査読あり)

Methyl caffeate as an α-glucosidase inhibitor from Solanum torvum fruits and the activity of related compounds.

共著

Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 74(4),741-745

2010

論文(査読あり)

Preliminary survey of taxonomical problems, pharmacognostical characteristics, and chloroplast DNA polymorphisms of the folk medicinal herb Artemisia campestris from the Ryukyu Islands, Japan.

共著

Journal of Natural Medicines, 70(4),239-244

2010

論文(査読あり)

Flavonol caffeoylglycosides as α-glucosidase inhibitors from Spiraea cantoniensis flower.

共著

Journal of Agriculture and Food Chemistry, 56(12),4367-437

2008

論文(査読あり)

Screenig of indigenous plants from Japan for modulating effects on transformation of aryl hydrocarbone receptor.

共著

Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, (7)208-220

2006

論文(査読あり)

The sequences of the spacer region between the atpF and atpA genes in the plastid genome allows discrimination among three varieties of medicinal Angelica.

共著

Planta Medica, 72(6),570-571

2006

論文(査読あり)

Dominant inheritance of white-flowered and herbicide-resistant traits in transgenic gentian plants.

共著

Plant Biotechnology, 23(1),23-31

2006

論文(査読あり)

The sequences of the plastid gene rpl16 and the rpl16-rpl14 spacer region allow discrimination among six species of Scutellaria.

共著

Journal of Ethnopharmacologg, 99(1),105-108

2005

論文(査読あり)

Anthocyans fail to suppress transformation of aryl hydrocarbon receptor induced by dioxin.

共著

Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 69(5), 896-903

2005

論文(査読あり)

Anthocyan dose not suppress transformation of aryl hydrocarbon receptor induced by dioxin.

共著

Bio Factors, 21,371-373

2005

論文(査読あり)

Antimutagenicity of anthocyanins against various mutagens in the Ames test.

共著

ITE Letters, 5(2),172-178

2004

論文(査読あり)

Discrimination among species of Papaver based on the plastid rpl16 gene and the rpl16-rpl14 spacer sequence.

共著

Forensic Science International, 139(2-3),195-199

2004

論文(査読あり)

Anti Influenza virus activity of a red-fleshed potato anthocyanin.

共著

Food Science and Technology Research., 9(3),242-244

2003

論文(査読あり)

Morphological、chemical and molecular biological comparison among Artemisia capillaris, A. japonica and their natural hybrids.

共著

Natural Medicines, 57(1),1-6

2003

論文(査読あり)

伝統食品にみられる魚の生食と調味(2)瀬戸内海沿岸地域その1

共著

伝統食品の研究, 24,23-27

2002

論文(査読あり)

In vitro adventitious shoot formation on petioles of commercial cultivars of delphinium.

共著

Scientia Horticulturae, 90(1-2),143-150

2002

論文(査読あり)

カワラヨモギと生薬インチンコウについて

共著

薬用植物研究23(2),7-15

2000

論文(査読あり)

Transgenic gentian from particle bombardment of suspension cells.

共著

Plant Cell Reports, 19(5),454-458

2000

論文(査読あり)

Discrimination among three species of medicinal Scutellaria plants using RAPD markers.

共著

Planta Medica., 66(3),270-272

2000

著書

スパイスなんでも小辞典(ブルーバックス)

共著

講談社

2011

著書

食品学I

共著

光正館

2007

その他(資格、賞など)

学会

  • 日本農芸化学会
  • 日本食品科学工学会
  • 日本香辛料研究会
  • 日本伝統食品研究会

  • 日本生薬学会論文賞(2004年)
  • 一般社団法人全国栄養士養成施設協会 教員顕彰(2016年)

特許

  • 新規抗変異原性剤及びこれを含有する抗がん剤、食品、飼料並びに化粧品 登録番号:特願 2010-163739,特開 2012-25677(2010年) ほか